top of page

Červená řepa a její účinky

Aktualizováno: 24. 3. 2022

Červená řepa patří je v dnešní době velice oblíbená a to díky její všestrannosti. Nebaví vás řepu připravovat na jakýkoliv způsob?



1. Prevence rakoviny

Funguje jako prevence před vznikem rakoviny a zároveň slouží jako podpůrný lék při jejím překonávání a následné rekonvalescenci po vyléčení. To je dáno jejími detoxikačními vlastnostmi. V tomto kontextu se mluví především o pití čerstvé řepné šťávy a jejím pozitivním účinkům proti onemocnění karcinomem tlustého střeva a jater.




2. Detoxikace

Má schopnost neutralizace škodlivých látek v těle a podporuje jejich následné vylučování z těla, a to především z mozku a střev. To se týká takových látek, jako je třeba olovo, hliník, cholesterol či radioaktivní látky.


3. Zlepšuje činnost mozku

Výrazné zhoršování obecných mentálních schopností a vznik některých onemocnění mozku je typické především pro starší osoby. Zkrátka a jednoduše už jim to často tolik nemyslí. Jistým přínosem v tomto směru může být právě červená řepa, jejíž konzumace může do jisté míry oddalovat a zmírňovat projevy nemocí jako je skleróza, nebo demence. Je toho dosaženo zvýšeným přísunem krve do mozku a jeho lepším prokrvením, které má tato zelenina na svědomí.


4. Má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém

Výrazným způsobem ovlivňuje stav kardiovaskulárního systému. Zlepšuje činnost srdce, zabraňuje ateroskleróze (kornatění tepen), snižuje krevní tlak, zpevňuje stěny kapilár, rozšiřuje věnčité tepny a podporuje tvorbu červených krvinek. To je dáno vysokým obsahem nitrátů, které když se dostanou do krevního řečiště, začnou oxidovat. Tím dojde ke vzniku oxidu dusnatého, který zvyšuje množství kyslíku v krvi a rozšiřuje věnčité tepny.



5. Zpomaluje projevy stárnutí

Červená řepa pročišťuje krev a obsahuje mnoho antioxidantů, které likvidují volné radikály zodpovědné mimo jiné i za některé prvotní projevy stárnutí, jako je kupříkladu tvorba vrásek. Její konzumace v prakticky jakékoliv formě povede ke zlepšení kvality a vzhledu vaší kůže, vlasů a nehtů. Co se pak ještě týče samotných vlasů, tak ty přirozeně získají na síle a lesku, a to díky velkému množství v řepě obsažených karotenoidů.


6. Pomáhá při trávení a vylučování

Funguje jako pomocník při zažívání a vylučování, které současně usměrňuje. Vysoký obsah v červené řepě nacházející se rozpustné vlákniny tak zabraňuje průjmům, respektive zácpám a zlepšuje celkovou kvalitu stolice. Díky svým močopudným vlastnostem navíc bojuje s nežádoucím zavodněním těla.


7. Snižuje hladinu cholesterolu

Má velmi příznivé účinky co se týče snižování hladiny špatného LDL cholesterolu. V tomto směru pro naše tělo pracují hned dvě látky, které v červené řepě nalezneme, a to konkrétně již zmiňovaná vláknina a pak také antioxidant známý pod názvem betacyanin.



8. Bojuje proti lupům

Pravidelná konzumace má velký přínos pro osoby, které trápí problémy s lupy. Červená řepa obsahuje celou škálu vitamínů a minerálů zodpovědných za správné vyživování vlasových kořínků a pokožky na hlavě. Navíc má jisté antiseptické a protizánětlivé vlastnosti, čímž dochází ke vhodnému zbavování se odumřelých kožních buněk a regeneraci kůže. Kombinace těchto účinků může v ideálním případě vést až k úplnému zbavení se lupů, nebo alespoň ke zmírnění daných projevů.


9. Posiluje kosti

V červené řepě najdeme kombinaci hned několika minerálů a vitamínů, které mají na starost posílení našich kostí. Jedná se například o hořčík, kyselinou listovou, vitamín C, ale nejzajímavější je rozhodně oxid křemičitý. U tohoto stopového prvku bylo prokázáno, že má naprosto zásadní vliv na vstřebávání vápníku do kostí, tvorbu chrupavek a zvyšování hustoty kostí.


10. A co dál?

Vylíčit zde všechny blahodárné účinky červené řepy na lidské zdraví, a to všechno v kombinaci s vysvětlením konkrétních účinků jednotlivých vitamínů, minerálů, stopových prvků a jejich kombinací by bylo vpravdě extrémně složité a zřejmě by to vydalo na celou knihu. My jsme se proto jen v krátkosti pokusili nastínit, jak moc je červená řepa zdravá a její konzumace přínosná. Z našeho pohledu je to poměrně pěkný úvod do celé problematiky, a pokud se budete chtít o tuto zeleninu zajímat více do hloubky, určitě máte možnost vyhledat si konkrétní vědecké studie zabývající se jak červenou řepou jako takovou, tak látkami v nich obsažených.







zdroj:cervenarepa


1 049 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page