top of page

100% ČISTÁ BIOAKTIVNÍ KYSELINA HYALURONOVÁ

Aktualizováno: 9. 2. 2022

Název hyaluronová má svůj původ v řeckém slově hyalos, které lze taktéž přeložit jako skleněný. Kyselina hyaluronová se přirozeně nachází v lidském těle, spolu s její sodnou solí tvoří synoviální tekutinu. Jejím úkolem je zvlhčovat měkké tkáně, které podporují bezchybné fungování určitých lidských kloubů. Synoviální tekutina snižuje tření a usnadňuje pohyb mezi chrupavkami. Kyselinu hyaluronovou můžete najít v koncentrované formě i v oční tekutině.



Správné fungování kloubů závisí na jejich zvlhčení, protože díky němu nedochází ke tření, které je zdrojem bolesti. Tuto funkci plní synoviální tekutina, která obsahuje kyselinu hyaluronovou. Ta se v tekutině časem rozpadá, což přispívá k bolesti a ztuhnutí kloubů.


Zvlhčení kloubů je zvláště důležité pro lidi trpící osteoartritidou, u nich může aplikace kyseliny hyaluronové redukovat ztuhnutí a bolest. Osteoartritida je onemocnění, které postihuje miliony lidí na celém světě, jde o nejčastější typ artritidy. Zatímco artritida je označení zánětu kloubů, které může představovat 200

různých zdravotních stavů. V případě osteoartritidy se jedná o potíže způsobené rozpadem chrupavky v kloubu. Osteoartritida se nejčastěji týká kolen, kyčlí a páteře, ale ovlivňuje i klouby prstů nebo karpo-metakarpální kloub (spodní kloub palce) a tarsometatarzální kloub (spodní kloub na velkém palci).




HOJENÍ RAN A KYSELINA HYALURONOVÁ

Kyselina hyaluronová se nachází v synoviální tekutině, v oblasti očí, ale je také přirozenou součástí pokožky. Koncentrace kyseliny se zvyšuje pro opravu poškozené kůže. Kyselina hyaluronová dokáže ovlivnit rychlost hojení díky regulaci zánětu a oznámení tělu vytvořit vyšší počet cév na poškozeném místě.


Výzkum z roku 2015 zkoumal schopnost kyseliny hyaluronové snižovat odumírání kůže. Pro tyto účely se vytvořily experimentální modely dermatotoxicity (poškození kůže) a hepatotoxicity (poškození jater) způsobené etanolem. Použily se při tom lidské keratinocyty (buňky epidermis, které produkují keratin) a hepatocyty (epiteliální buňky jater), které zachovávají indukovanou aktivitu cytochromu P450 (enzymy potřebné pro syntézu a metabolismus různých molekul a chemikálií v buňkách). Podle výsledků byly skelety z kyseliny hyaluronové použity k vložení fibroblastového růstového faktoru. Fibroblasty jsou typy buněk, které vytvářejí extracelulární matrici a kolagen. Tyto dvě složky jsou důležité pro tvorbu strukturálního rámce tkání a také pro opravu tkání. Samostatně nebo v kombinaci s jinými složkami se kyselina používá pro účel opravy tkání. Extrakty z kyseliny hyaluronové jsou efektivní a bezpečné pro potřeby opravy pokožky.




REFLUX ŽALUDKA A KYSELINA HYALURONOVÁ

Reflux je nepříjemné onemocnění, při kterém se obsah žaludku vrací do hrdla, což vede k poškození jícnu. Kyselina hyaluronová může být užitečná při zmírnění příznaků refluxu, díky hojení výstelky jícnu.

Některé zdroje se odvolávají na použití kombinace kyseliny hyaluronové a chondroitinu sulfátu při léčbě příznaků refluxu. Výzkum z roku 2012 se zabývá použitím produktu s názvem Esoxx, přičemž jde o směs kyseliny hyaluronové a chondroitinu sulfátu. Ve výsledcích se uvádí úspěšnost produktu ve snížení propustnosti poškozené sliznice, což podporuje další klinické studie v léčbě refluxu.



Nejpopulárnějším benefitem užívání kyseliny hyaluronové je vliv na pokožku. Určitě i vy znáte reklamy, které vyzdvihují vlastnost hyaluronové kyseliny zlepšovat kvalitu pokožky, její zvlhčení a odstranění vrásek. Studie z roku 2017 zkoumala schopnost zpomalit stárnutí pokožky pomocí suplementů, přičemž účastníci byli rozděleni do skupin s placebem a hyaluronovou kyselinou (HA 2 k HA 300 k). Do výzkumu se zapojili muži i ženy ve věku 22 – 59 let a jeho délka byla 12 týdnů. Vědci zkoumali změny ve vráskách kolem očí (crow’s feet wrinkles) pomocí srovnání fotky před a po užívání hyaluronové kyseliny, ale i dotazníku. Výsledky prokázaly, že orální suplementace kyseliny hyaluronové redukuje vrásky a zlepšuje stav pokožky. Mikroskopické fotografie přiložené ke studii relevantně poukazují na zlepšení pokožky.


111 zobrazení0 komentářů
bottom of page