top of page

ELASTIN je jako gumička

Aktualizováno: 3. 9. 2023


Elastin je protein, který se v těle nalézá v pojivových tkání, jeho hlavní vlastností je elasticita. Díky ní se tělní tkáně mohou vracet do původního tvaru poté, co se stahují či roztahují. Právě proto se často obrazně přirovnává ke gumičce. Například krevní cévy se průchodem „pumpující“ krve roztahují a stahují, jak se plní a vyprazdňují.



Výskyt elastinu v organismu

  • V cévních stěnách

  • V plicích

  • Střevech

  • Samozřejmě v kůži


Kůže se také vrátí k původnímu tvaru, štípnete-li se. To vše je možné díky elastinu. Elastin je tedy protein podobný kolagenu, který je hlavním komponentem elastických vláken. Elastin tvoří hlavní součást pružných (elastických) vláken ve tkáních živočichů (vlákna šlach, průdušek, plic a cévních stěn). Obsahuje vysoký podíl glycinu, prolinu a alifatických aminokyselin.

Elastin je hlavní přísada v naší kůži, která pleť vypíná. Jak stárneme, naše tělo zastaví produkci elastinu, proto je pro pokožku stále těžší být napnutá. Elastin je látka, která je nejen v pokožce, ale také v tělesných orgánech zodpovědná za elasticitu, tedy pružnost. Kolagen a elastin rovněž zpevňují a vyživují nehty, omezuje tvorbu záděr.


Co se týče pleti, má vlastní podpůrný systém, který je tvořen elastin a kolagen, dvěma bílkovinami, které pleť udržují pevnou a vypnutou. Během spánku produkuje organismus růstový hormon, který napomáhá obnovit hladiny kolagenu a elastinu.

Hladina elastinu se v kůži přirozeně snižuje s rostoucím věkem a v případě poškození pokožky slunečním zářením, pleť pak získává jakoby „papírový“ vzhled a objevují se na ní trvalé vrásky a rýhy (zdroj Medaprex.cz)




Elastin může být poškozen hned několika faktory, jsou to např. kouření, stres či hladina hormonů. S věkem se elastin z kůže vytrácí, zásadně proto pomáhá prevence a pravidelná péče.


Elastin v e-shopu Sanotéka najdete >>> ZDE







zdroj: www.poradnaprozdravi.cz/slovnik-pojmu/elastin-s-vekem-ubyva-detail-1285



138 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page